Ana Sayfa
Antrak Gazetesi
Eski Sayılar
Antrak Ana Sayfası
Yorumlariniz ve Sorularınız için mail adresimiz. Editör Burçak Çubukçu'ya bu adresten ulaşabilirsiniz


İnternette İlk 
Türk Amatör Telsiz Gazetesi

MORS'TA NEREDEN NEREYE

 

TA2GQ İhsan Özmen
E-Mail: gulum@basari.net.tr
Yazarın bu konu ile ilgili diğer makaleleri için aşağıdaki linklere tıklayın.


052001
062001
072001
082001
“Morsun Babası“ Morse, kendi eseri olan mors alfabesi ile 1844 yılında Amerika’da ilk telgrafını çekerek, insanlığa kablolu haberleşmeyi (Telli Telgraf) hediye etti. Bu olaydan  tam 30 yıl sonra, başka bir deha, “Telsiz Telgrafın Babası”  Guglielmo Marconi (1874-1937) dünyaya geldi.

Marconi, tasavvur edemeyeceğiniz kadar, mücadeleci bir yapıya sahip. Gençliğinde, önce morsu öğrenmiş. Çok tutkun bir aileye sahip. Özellikle annesi ve kardeşleri, Marconi’yi çalışmalarında sonuna kadar destekleyip yanında olmuşlar.

İnsanlar arasındaki telli telgraf haberleşmesinin, telgraf teli gidebilen yerleri şanslı, ama telgraf tellerinin gidemediği yerleri şanssız kılması, Marconi’yi çok üzmüş. 

Tesadüfen, aksi elektrik kutuplarına bağlı iki elektrotun birbirine çarpmasıyla, uzakta duran bir pusula ibresinin oynaması, Markoni’yı elektromanyetik dalgaların arada tel bağlantısı olmadan havaya yayıldığına inandırmış. 
Böyle bir belirti üzerine, başta H. Hertz gibi değerli bir bilgin olmak üzere, bazı bilim adamları tarafından atmosfere yayılan  elektromanuyetik dalgalarla ilgili çeşitli çalışmalar başlatılmıştır. Marconi de, bu çalışmaları esas alarak,  insanlığa hala hizmet eden bu çok değerli buluşun ilk temellerini atarak yola koyulmuştur.

 O zamanın teknolojılerini kullanarak kablosuz haberleşmeyi gerçekleştirebilmek için yaptığı denemelerini, çok kötü şartlara rağmen, ailesinin de desteği ile tasavvur edilemeyecek nitelikte azim ve özveri ile yapmış olmasını takdir etmemek mümkün değildir.

Bazen biz amatör haberleşmeciler dahi,  aklımıza estikçe, kullandığımız cihazların antenleri ile oynayıp, acaba daha iyi bir netice alabilirmiyiz  umudunu taşımaktayız. Bir de Marconi’nin o zamanki halini düşünün. Bırakın anten direğini, Uçurma ve balonlar kullanarak antenini bir miktar yükseltip havada tutma imkanlarını denemiş. Geliştirdiği verici ve alıcı cihazlar , o zamanki teknolojik şartlar düşünüldüğünde, insanı hayretler içerisinde birakıyor.

 İlk denemelerinde 3 metre, 5 metre ve on metre derken 100 metrelere kadar  kablosuz haberleşme mesafesini uzatmayı başardı. Mors devamlı gündemde. Marconi, artık çok emin olduğu bir denemesinde, mors alfabesinde karşılığı üç adet nokta olan S harfini karşı tarafa gönderdi. 

Marconi, memleketi olan İtalya’da, bu buluşunun patentini alamadı. Zamanın İtalyan PTT si, bu değerli buluşa o kadar ilgisiz kaldı ki, anlamak mümkün değil. Marconi pes etmedi. Bu önemli buluşu, insanlığa en yararlı hale getirebilmek için sonuna kadar mücadele etti ve kendisine başka destekçiler aramaya başladı.

Marconi’in bu tezine, sadece İtalyan PTT si değil, diğer bazı önemli bilginler dahi, çok uzak mesafelerle kablosuz haberleşme yapılamayacağını savunarak, bu buluşu hafife aldılar. Marconi bunlararın hiçbirine aldırmayıp, her türlü engel ve zorluğa rağmen  yoluna devam ederek neler yaptı neler.

Gelecek sayımızda buluşmak üzere sevgiler/saygılar.